KARBOHIDRAT merupakan salah satu aspek dalam topik pemakanan yang cukup mengelirukan. Anda mungkin pernah mendengar karbohidrat seharusnya dikurangkan (atau langsung tidak diambil) dan kemudian anda mendengar yang ia perlu diambil lebih banyak lagi. Fakta yang paling membingungkan, mungkin anda pernah mendengar, anda sebenarnya tidak mengambil karbohidrat tetapi makan makanan yang mengandungi karbohidrat.
Menurut Mikre Roussell, dia kerap mendengar daripada mereka yang berjaya menurunkan berat badan, "tidak mengambil karbohidrat, berat badan akan turun". Tetapi mereka kemudian berasa muak apabila asyik makan bayam, brokoli dan strawberi. Tahukah anda, bayam, brokoli dan strawberi semuanya mengandungi karbohidrat? Soalan paling kerap yang diterimanya mengenai karbohidrat adalah: "Perlukah saya berhenti mengambil makanan yang mengandungi karbohidrat?" Jawapannya agak kompleks. Jadi Roussel telah mencipta HIERARKI KARBOHIDRAT bagi menunjukkan tidak semua karbohidrat sama.
Beberapa Perkara Yang Boleh Dipetik Daripada Hierarki Karbohidrat
Makanan yang berada di senarai paling bawah mengandungi kandungan karbohidrat dan kalori yang lebih padat. Ia secara umum kurang nutrien. Sekiranya anda bergerak ke senarai yang lebih atas, paras kandungan karbohidrat makanan lebih rendah dan kurang kalori. Ia juga lebih kaya dengan nutrien.
Makan makanan di bahagian atas senarai membuatkan anda kenyang lebih cepat berbanding menikmati makanan yang berada di senarai bawah.
Anda perlu makan lebih banyak makanan yang berada di bahagian atas senarai berbanding di bawah. Cuba kurangkan atau elakkan makanan dan minuman yang berada di kedudukan kedua terbawah senarai kecuali pada acara tertentu.
Sekiranya anda ingin mengurangkan kadar pengambilan sumber karbohidrat (atau kalori) bagi mengurangkan lemak dan pengawalan kadar gula dalam darah yang lebih baik, cuba kurangkan atau/dan elakkan makanan dalam kumpulan seterusnya dalam senarai. Mengamalkan pendekatan kurang karbohidrat membantu anda untuk fokus kepada nutrien yang padat karbohidrat.
Kemudian, buangkan satu kumpulan sumber karbohidrat dalam diet anda sekiranya anda masih mengambil makanan daripada kumpulan dibawahnya. Sebagai contoh, jangan singkirkan bagel daripada diet jika anda masih mengambil biskut.
Agak mengelirukan?
Di Bawah Ditunjukkan Cara Untuk Menggunakan Hierarki Karbohidrat
Langkah 1:
Untuk hari pertama, tulis semua yang anda makan.
Tip: lakukan setiap kali anda makan, bukan di penghujung hari (ia jadi kurang tepat jika anda menunggu di penghujung hari)
Langkah 2:
Baca log makanan harian anda dan kenal pasti sumber karbohidrat yang diambil dan di mana kedudukan mereka di dalam hierarki. Langkah ini lebih mudah jika anda menulis dalam bentuk nombor bagi jenis makanan tersebut. Sebagai contoh, brokoli (4), daging (3).
Langkah 3:
Lihat makanan yang berada di aras 1. Apakah jenis makanan yang boleh menggantikannya?
Langkah 4:
Lakukan pertukaran selepas 2 minggu. Jangan lakukan sehingga anda mampu melakukannya secara konsisten.
Langkah 5:
Jika anda tidak mengambil sumber makanan daripada aras 1, cuba semak senarai apakah anda mengambil lebih sumber daripada aras 4 berbanding aras 3. Jika tidak, kenal pasti tiga cara yang boleh membantu anda meningkatkan amaun sumber makanan dari aras 4 dan kurangkan makanan aras 3. Jangan bimbang sekiranya kurang makan buah.
Dengan hanya mengaplikasikan lima langkah ini dan menggunakan Hierarki Karbohidrat, anda boleh mengamalkan kaedah pengawalan karbohidrat secara bijak, yang mana mampu mengoptimumkan berat dan meningkatkan kesihatan dan anda berasa kurang keliru.